Onderwijs
Voortgezet onderwijs biedt onderwijs aan op verschillende niveaus. Op deze pagina leggen we de verschillen uit.
Praktijkonderwijs
Het schooltype ‘praktijkonderwijs’ wordt gegeven op een praktijkschool. Het belangrijkste doel van het praktijkonderwijs is leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden voor de maatschappij. Een zo zelfstandig mogelijk leven, waarin leren, werken, redzaamheid, burgerschap en vrije tijd belangrijke aspecten zijn.
Praktijkonderwijs duurt maximaal 5 jaar. Na het praktijkonderwijs gaan de leerlingen aan het werk of naar het MBO, niveau 1.
Om naar het praktijkonderwijs te gaan, heeft uw kind een toelaatbaarheidsverklaring nodig van het samenwerkingsverband. Voor een toelaatbaarheidsverklaring is er een onafhankelijke test nodig. Het praktijkonderwijs heeft de volgende toelatingscriteria:
- Uw kind heeft een IQ tussen 55 en 80;
- Uw kind heeft een leerachterstand van drie jaar of meer op twee van de volgende domeinen:
- inzichtelijk rekenen;
- begrijpend lezen;
- technisch lezen;
- spellen.
Waarvan één van de domeinen inzichtelijk rekenen of begrijpend lezen moet zijn.
Vmbo
Vmbo betekent: Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs. Er zijn vier verschillende leerwegen binnen het vmbo:
- vmbo basisberoeps
- vmbo kaderberoeps
- vmbo gemengde leerweg (mavo)
- vmbo theoretische leerweg (mavo)
Iedere middelbare school biedt verschillende keuzemogelijkheden binnen het vmbo. Dit is terug te vinden op de eigen websites van de scholen.
Vmbo duurt vier jaren. De eerste twee jaren krijg je op het vmbo nog veel theorie. Maar in klas 3 en 4 komen daar steeds meer praktijkvakken bij. Je gaat dan voor een beroep leren, bijvoorbeeld bouwtechnicus, kraamverzorgende, sportinstructeur, bakker, verkoopmedewerker of dierenverzorger.
Met een vmbo-diploma kun je verder studeren in het mbo. Een kleiner deel gaat naar de vierde klas van de Havo.
Met je mbo-diploma kun je daarna nog naar een school voor Hoger Beroeps Onderwijs, afgekort hbo. Daar kun je je nóg verder specialiseren in een beroep.
Havo
Havo betekent Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs.
Net als op de mavo leer je hier niet voor een concreet beroep, maar volg je voornamelijk theoretische vakken. De havo duurt vijf jaar en is ook moeilijker dan de theoretische leerweg in het vmbo.
Iedere middelbare school biedt verschillende keuzemogelijkheden binnen het vmbo. Dit is terug te vinden op de eigen websites van de scholen.
Als je na vijf jaar je diploma hebt behaald, kun je kiezen voor een beroepsgerichte opleiding van het Hoger Beroeps Onderwijs (hbo). Ook kun je met een havo-diploma overstappen naar het vijfde jaar van het vwo/ gymnasium/ atheneum.
Vwo
Het atheneum en het gymnasium zijn de twee vormen van het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Vwo is de moeilijkste vorm van voortgezet onderwijs en duurt zes jaren. Met een vwo-diploma kun je naar de universiteit of naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Daar leer je dan uiteindelijk voor het beroep dat je graag wilt gaan uitoefenen.
Wanneer je op de school klikt, zie je welke scholen in de regio dit type onderwijs aanbieden. Daarnaast kun je zien op welke wijze zij zich onderscheiden en welke extra ondersteuning zij bieden. Op hun website vind je de volledige informatie en contactgegevens.